Web3’ün merkeziyetsizlik ve anonimlik idealleri için, yüzeyin altında yer alan bir gizlilik krizi vardır. Blockchain bilgilerinin kamusal doğası, anonimliği özellikle Web3 kültürü için çok önemli kılıyor. Çünkü çoğu kişi için kimliklerini ve finansal verilerini ayrı tutmak elzem bir gereklilik haline geldi. Her NFT profil resminin ve anonim kimliğin arkasında, finansal işlemlerinin doğrudan gerçek adlarına bağlı olmamasını tercih eden gerçek bir kişi vardır. Meta verilerin doğası ve cüzdanların Web3 uygulamalarına nasıl bağlandığının karanlık gerçeği, bu anonimliğin korunmasını zorlaştırıyor. Sonuç olarak Web3 için gizlilik çok önemli bir konu olmaya devam ediyor. Bununla birlikte bir analist, bazı Web 3.0 coin projelerinin bu kritik problemi çözebileceğini öne sürüyor.
Meta veri sızıntıları Web 3.0’ı tehdit ediyor
Meta veri sızıntısı, Web3’ün gizliliği ve güvenliği için bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, öncelikle meta verinin tam olarak ne olduğunu keşfetmeliyiz. Meta veriler esasen verilerle ilgili verilerdir. Yani, dosya boyutları, oluşturma tarihi, kimin kime ve ne zaman veri gönderdiği gibi bilgiler. Genellikle yoğun bir şekilde şifrelenen verilerden oldukça farklıdırlar. Buna göre, meta veriler genellikle herkese açıktır ve erişmesi ve saklaması çok kolaydır. Bazı çok haklı geçmiş ve güncel kullanım örnekleri mevcuttur. Ancak meta veriler, kimliğinizi ve güvenliğinizi tehlikeye atmak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Şirketler, hükümetler ve diğer gruplar, kullanıcılar hakkında bilgi edinmek için meta verilerden yararlanır. İnternet iletişimlerimizin içeriği genellikle iyi şifrelenmiştir.
Tek başına meta veriler, her kullanıcının endişe verici bir şekilde eksiksiz bir resmini oluşturmayı sağlamaktadır. İyi niyetli bir merkezi kuruluş son derece hassas bilgiler topladığı zaman bile, bu veriler toplanır. Ardından, daha kötü niyetli bir varlık tarafından çalınmaya karşı oldukça savunmasız olan bir sunucuya konur. Web 3.0 coin projeleri, kontrolü kullanıcılara geri getirmek için merkeziyetsizliği kullanır. Böylece, bu sorunları çözmeyi amaçlar. Ne yazık ki, bunun uygulanması, kullanıcı gizliliği için daha az değil, daha fazla risk oluşturur. Bunun nedeni, merkeziyetsiz ağların genellikle saldırılara karşı daha savunmasız olmalarıdır. Aslında, bireysel ağ üyelerinin Web 2.0’ın merkezi güç merkezlerinden bile daha az güvenilirdirler.
“Bu Web 3.0 coin projeleri gizlilik sorunu çözebilir”
Ancak, gizliliği ilk sıraya koyarak ve meta verileri, veriler kadar değerli ve savunmasız olarak ele alarak kullanıcıları koruyan başka bir yol daha var. Bir mixnet, farklı kullanıcı verilerini ağdan geçen diğer verilerden ayırt edilemez hale gelene kadar birleştirir. Benzer bir şeyi popülerleştiren dikkate değer Web 3.0 coin projelerinden biri, TOR olarak bilinen yönlendiricidir. Ancak, TOR’un teşvik yapısı ve mevcut düğüm mimarisi, güvenliklerinin kapsamı hakkında önemli soruları gündeme getiriyor. TOR ağında bir düğümün bakımı çok pahalıdır. Ayrıca, düğüm bakımı karşılığında hiçbir ödül verilmemektedir. Bu nedenle, ağı yönetenlerin motivasyonları hakkında sorular ortaya mevcuttur.
Önde gelen gizlilik temalı Web 3.0 coin projesi HOPR, her düğüm koşucusunun uygun şekilde ödüllendirilmesini sağlar. Bunun için, kripto para birimini kullanan benzersiz bir teşvik yapısına sahiptir. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere HOPR ağındaki her düğümcü, yerel token HOPR ile ödüllendirilmektedir. Ancak yalnızca ağdaki bir sonraki “hop”a veri aktarma işini doğrulanması mümkün şekilde tamamladıklarında ödül alırlar. Proof-of-Relay olarak bilinen bu ekstra adım, mixnet teknolojisi yinelemelerini geride tutarak mahremiyet ve teşvikleri destekler.