Çin ekonomisinde yavaşlama, Ukrayna’nın tahıl sevkiyatı, kayaç petrol kazanç raporları – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith 

Investing.com – Çin ekonomisi Temmuz ayında yine yavaşlayarak tam toparlanmaya giden yolun taşlı olduğunu gösterdi. Dünya ülkelerinden gelen PMI verileri, Hindistan hariç genel bir durgunluğa işaret ediyor. Geçen hafta teknoloji hisseleri öncülüğündeki rallinin ardından borsalar nefes alırken Avrupa’dan gelen daha parlak haberler sayesinde tahıl ve petrol fiyatları düşüş yaşadı.

İşte 1 Ağustos Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler: 

1. Çin’de yavaşlama; Pelosi Taipei ziyaretine hazırlanırken Pekin diken üstünde

Çin’in imalat sektörü, çekirdek ihracat piyasalarında talepte görülen zayıflama işaretleri ve COVID-19 salgınlarından dolayı yaşanan bozulmalar nedeniyle Temmuz ayında daralma gösterdi.

Özel sektördeki şirketlerin faaliyetlerini izleyen Caixin imalat PMI verisi, firmaların üretimde azalma ve istihdamda art arda altıncı kez düşüş raporlamasıyla birlikte 50,4 puana kadar düştü.

Veriler, Çin ekonomisinin bu yıl %5,5 büyüme hedefine ulaşma konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. HSBC’nin, Çin’deki offshore kredi defterine 150 milyon dolarlık kredi zararı daha eklemesi de bu durumu doğruluyor.

Çin’le ilgili diğer gelişmelerde ise ABD’nin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pekin’in çok sert sözlü uyarılarına rağmen Tayvan’ı da içeren bir Asya ziyaretine bugün başlıyor.

2. Hindistan dünya genelinde PMI’larda görülen düşüş eğilimine ters düşerken Almanya’nın perakende satışları altüst oldu

Dünya genelinde satın alma müdürleri endeksleri (PMI) de faaliyetin güçlü bir şekilde arttığı Hindistan hariç durgunluğa işaret ediyor.

Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) PMI verileri gün içinde paylaşılacak ve büyüme bölgesinde kalmaya devam etse de Haziran ayına göre az da olsa yavaşlamış olması bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde ise tam tersi imalat, akut enerji krizi ve buna eşlik eden enflasyon sorunundan dolayı zaten küçülme bölgesinde. Tüm bu faktörlerin, Almanya’nın perakende satışlarında 1994’ten bu yana görülen yıllık en büyük düşüşte payı var.

3. Borsalar karışık açılacak, gözler kayaç petrol şirketlerinin kazanç raporlarında

Büyük Teknoloji şirketlerinin çeyrek dönemlik sonuçlarına karşılık geçen hafta yaşanan büyük rallinin ardından soluklanan ABD borsaları, düşüş eğilimiyle sakin bir açılış yapmaya hazırlanıyor.

Dow Jones 8 puan düşerken S&P 500 ve Nasdaq 100 %0,2 düşüş gösterdi.

Kazanç cephesinde günün aksiyonu kapanış sonrasında gelecek. Kayaç petrol ve gaz üreticileri Devon Energy (NYSE:DVN) ve Diamondback (NASDAQ:FANG) özellikle dikkat çekecek. Piyasa öncesinde Jacobs Industries ve Loews (NYSE:L) bulunurken piyasa kapandıktan sonra Activision Blizzard (NASDAQ:ATVI), CF Industries (NYSE:CF), Avis ve Vornado da rapor sunacak isimlerden.

4. BM anlaşmasınca ilk gemi Ukrayna’dan yola çıkarken tahıl fiyatları düşüş yaşadı

Sierra Leone bayraklı Razoni gemisi, BM destekli bir anlaşma kapsamında Ukrayna limanından ayrılan, tahıl dolu ilk gemi oldu. Bu anlaşma, gelişmekte olan ülkelerde artan gıda krizini rahatlatma konusunda geçici bir ilerleme işareti.

BBC’nin Türk ve Ukraynalı yetkililerden aktardığına göre gemi, yerel saat ile Pazartesi sabahı Odesa limanından ayrıldı. Salı günü kontrol için Türkiye sularına gelmiş olacak. 26.000 ton mısır yükünü, Lübnan’ın Trablus limanına taşıyacak.

Gelişmeler üzerine tahıl vadeli işlemleri yine düştü. ABD mısır vadeli işlemleri %1,5 ve buğday vadeli işlemleri %1,4 değer kaybetti.

5. Deniz sigortası yaptırımlarının uygulanmayacağına dair bir rapor üzerine petrol düştü

İngiltere ve Avrupa’nın, deniz yoluyla taşınan Rus yüklerini sigortalama faaliyetlerini engellemeyeceğini öne süren bir raporun ardından ham petrol fiyatları düşüş yaşadı. Engelleme girişimi, AB’nin altıncı yaptırım paketinin önemli bir bölümünü oluşturuyordu ve Çin ve Hindistan gibi üçüncü taraf ülkelere yapılan sevkiyatları aksatma gücüne sahipti.

Bununla birlikte Financial Times, Kasım’daki ara seçimler için petrol fiyatlarını düşürmek isteyen ABD’nin baskısı altında İngiltere’nin bu aksiyon için gerekli mevzuatı hazırlamadığını raporladı.

WTI %1,3 düşüşle 97,31 dolar olurken Brent %0,9 azalarak 102,98 dolara indi.