Yazar – Geoffrey Smith
Investing.com – Başkan Joe Biden Çip ve Bilim Yasasını imzalamaya hazırlanırken Micron, çip üretimini ABD’ye geri getirmek için 40 milyar dolarlık bir plan açıkladı. Alibaba ise ana borsa faaliyetini ABD’den Hong Kong’a taşıma planlarının onaylanmasıyla ters yönde ilerliyor. Turizm patlamasının ivmesi güçlü kalmaya devam ederken seyahat sektöründen isimler güçlü çeyrek raporları yayımlamaya devam ediyor. Hisse senetleri Çarşamba günkü TÜFE raporu öncesinde durgun ve petrol, Ukrayna’nın Rus ham petrolünün Orta Avrupa’ya sevkiyatını engellediğine dair bir rapor üzerine yükseliyor.
İşte 9 Ağustos Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:
1. Micron 40 milyar dolarlık yeniden üretim planını açıklarken Biden Çip Yasasını imzalamaya hazırlanıyor
Çip üreticisi Micron (NASDAQ:MU), kısa süre önce kabul edilen ve Salı günü Başkan Joe Biden’in imzalaması beklenen Çip ve Bilim Yasasında belirtilen devlet sübvansiyonlarından büyük ölçüde güç alarak ABD’deki üretim merkezini büyütmek için on yılın sonuna kadar 40 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen hafta Tayvan’a yaptığı ziyarete Çin’in gösterdiği tepkinin de açıkça ortaya koyduğu gibi üretim kapasitesinin yeniden konumlandırılması, son yıllarda ABD-Çin ilişkilerinde yaşanan bozulma göz önüne alındığında, diğer hususların yanı sıra ulusal güvenlik kaygılarını da yansıtıyor. Micron’un üretim kapasitesinin çoğu Büyük Çin ve Japonya’da bulunuyor.
Açıklama beyaz eşya, bilgisayar oyunları ve kripto para talebindeki pandemi kaynaklı artışın ardından çip arzında baş gösteren bolluğa ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde geldi. Pazartesi günü rakip Nvidia (NASDAQ:NVDA), özellikle oyun sektöründeki zayıflığı gerekçe göstererek tahminlerini serti bir şekilde düşürdü.
2. Alibaba Hong Kong’a gidiyor
Küreselleşme iki yönlüdür:
Hong Kong, Alibaba’nın (NYSE:BABA) birincil piyasa kotasyonunu Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’na aktarma planlarını onayladı; bu karar, Micron’un üretim kapasitesini ülkesine geri taşıması karşısında güzel bir tezat oluşturuyor.
Daha pratik bir ifadeyle bu hamle, Hong Kong ve anakaradaki borsaları birbirine bağlayan ‘stock connect’ programı aracılığıyla anakara Çin’deki yatırımcıların hisse senedine erişimini kolaylaştıracak. Bunun, Çinli olmayan yatırımcıların gelecekte karşılaşabileceği daha kısıtlı erişimi dengelemeye yeterli olup olmayacağı ise tartışmaya açık.
Çeşitli haberlere göre bu eylemin yıl sonundan önce gerçekleşmesi bekleniyor.
Öte yandan Tesla’nın Şangay’daki fabrikasının üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre üçte iki oranında düştü ancak bunun nedeni ABD-Çin arasındaki tansiyondan ziyade planlı bakıma girmesiydi.
3. TÜFE öncesinde hisse senetleri durgun; küçük işletmeler enflasyondan şikayetçi
ABD borsaları, Çarşamba günü açıklanacak Temmuz ayı tüketici fiyat enflasyonu raporu öncesinde yatay bir seyirde açılmaya hazırlanıyor.
Piyasa katılımcılarının, New York Fed’in Pazartesi günü açıklanan son anketinde, tüketicilerin enflasyonla ilgili beklentilerindeki düşüşe yönelik geçici kanıtlara bel bağlamasıyla, TÜFE’nin zirve yapmış olabileceği umutları arttı. Bununla birlikte fiyatlar, son aylarda defalarca beklenenden daha fazla arttı. Yeni yayınlanan aylık NFIB raporunda küçük işletmelerin raporladığı en büyük endişe kaynağı enflasyon oldu.
Dow Jones vadeli işlemleri değişmezken S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,4 düşüş gösterdi.
Çip üreticileri dışında ilgi çekebilecek diğer hisseler arasında Pazartesi günü güçlü kazanç raporları paylaşan International Flavors and Fragrances ve News Corp (NASDAQ:NWSA) yer alıyor. Emerson (NYSE:EMR), Sysco (NYSE:SYY), TransDigm (NYSE:TDG) ve Ralph Lauren (NYSE:RL) ve Wynn Resorts (NASDAQ:WYNN) da rapor sunacak.
4. Seyahat, bu kazanç sezonunda hâlâ en güçlü sektör
Dufry ve InterContinental Hotel Group’un, faaliyetlerinde keskin toparlanmalar olduğunu bildirmesiyle, küresel seyahat sektörü mevcut kazanç sezonunda öne çıkmaya devam ediyor. Ancak Crowne Plaza ve Holiday Inn’in sahibi olan IHG, rakipleri Hilton ve Marriott’un parlak performansını yakalayamayınca yine değer kaybetti.
Her iki şirket de Kuzey Amerika’da gelirin 2019 seviyelerini aştığını, Avrupa’nın biraz gerilediğini (AB’nin Rus turistlere yönelik yasak uygulaması için baskı artıyor) ve COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikası nedeniyle de Çin’in çok geride kaldığını belirtti. Her iki şirket de yakın gelecekte talepte anlamlı bir yavaşlama öngörmüyor.
Norwegian Cruise Line (NYSE:NCLH) daha sonra açıklayacağı kazanç raporuyla temayı devam ettirecek.
5. Petrol, Ukrayna haberinin ardından yükseldi
Ham petrol fiyatları, son dönemdeki ani satışların yakın vadede yeterince ileri gittiği algısıyla toparlandı.
Piyasa ayrıca Ukrayna’nın boru hattı operatörü Ukrtransnafta’nın, Rusya ile Avrupalı komşuları arasındaki enerji çatışmasında beklenmedik bir tırmanışa neden olacak şekilde, ülke toprakları üzerinden Orta Avrupa’daki müşterilere Rus petrolü taşımayı durdurduğunu öne süren manşetlerle de sakinleşti.
Manşetler Ukrayna’nın, Avrupa’nın Rus yakıtı almaya devam etmesine duyduğu hayal kırıklığının ne kadar yükseldiğini gösteriyor. Ukrayna’ya göre bu alışveriş, savaş finansmanını destekliyor. Bir gün öncesinde ise Biden yönetimi, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık daha askeri yardım yapılmasını onaylamıştı.
Amerikan Petrol Enstitüsü haftalık stok verilerini her zamanki saatinde paylaşacak.