HSBC’nin kazanç raporu Avrupa borsalarında hissiyatı destekledi

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Pazartesi günü Avrupa borsaları, güçlü bazı kurumsal kazanç raporlarının yardımıyla yükseldi ancak Almanya’nın zayıf perakende satış verileri yüzünden artışlar kalıcı olmayabilir.

DAX %0,3 yükselirken CAC 40 %0,4 ve FTSE 100 %0,5 artış yaşadı.

Avrupa’da borsalar yeni aya bir nebze iyimserlikle başladı. Bölgenin en büyük bankası HSBC (LON:HSBA), gelecek konusunda güven duyduğunu ifade ederek yakın vadeli özsermaye getirisi hedefini, 2023’ten sonrası için en az %12’ye çıkardı ve gelecek yıl çeyrek dönemlik temettü ödemeyi vadetti. Hisse senedi %6 üzerinde değer kazandı.

Banka ayrıca tek seferlik büyük işletim maliyetlerini, daha yüksek vergileri ve devam eden işletme maliyetlerini gerekçe göstererek Asya işinin bölünmesi veya ayrılması fikrini kabul etmedi.

Pearson (LON:PSON), enflasyon etkisine rağmen bu yılın ilk yarısında kâr beklentilerini kolayca aştıktan sonra hisseleri %6’dan fazla artış yaşadı.

Karantina bittikten sonra tüketicilerin bira alımının artırması ile Heineken (AS:HEIN), ilk yarı için beklenenden daha yüksek kazanç paylaştı ancak maliyet artışlarından dolayı 2023 marj hedefini azalttığı için hisse senedi %1 değer kaybetti.

Bununla birlikte yatırımcılar, hayal kırıklığı yaratan ekonomi verileri üzerine bölgede resesyon olasılığından endişe duyarken Avrupa borsalarındaki artışlar sınırlı.

Almanya’nın perakende satışları, Haziran ayında on yıllar içindeki en büyük yıllık düşüşünü yaşadı. Pazartesi günü Destatis, bir önceki yıla göre satışların %8,8 ve aylık bazda %1,6 düştüğünü söyledi. Yıllık düşüş, Destatis’in tüm Almanya için perakende satış verilerini toplamaya başladığı 1994 yılından beri en büyük düşüş oldu.

Buna ek olarak Euro Bölgesi’nde fabrika faaliyetleri Temmuz ayında daraldı. Enflasyon baskıları ile makroekonomik belirsizliğin talep üzerinde baskı yaratmasından dolayı bölgenin imalat PMI endeksi, bir önceki ay gelen 52,1 puana kıyasla 49,8’e düştü.

Asya’da ise Güney Kore’nin fabrika faaliyeti, iki yıl içinde ilk kez düşüş yaşadı. Japonya’da faaliyet 10 ayın en yavaş büyümesini yaşarken Çin’in resmi fabrika faaliyeti verisi, Temmuz ayında beklenmedik bir daralma olduğunu gösterdi.

Çin’in imalat PMI okumasındaki beklenmedik düşüş, ülkedeki ham petrol talebinde yavaşlama olduğuna dair endişeleri artırdığından Pazartesi günü petrol fiyatları büyük oranda düşüş yaşadı.

Bu hafta ilgi OPEC+’nın Çarşamba günkü toplantısında olacak.

WTI %0,6 düşüşle 98,08 dolar olurken Brent 104 dolardan işlem gördü.

Son olarak altın vadeli işlemleri, %0,1 düşüşle 1.779,80 dolar olurken EUR/USD %0,2 değer kazanarak 1,0237’den alıcı buldu.