Almanya’nın ihracatı Haziran ayında toparlanırken ithalatta daha ufak bir artış yaşandı

Yazar – Geoffrey Smith 

Investing.com – Almanya’nın ihracatı Haziran ayında tekrar hayata dönerken ülke, Rusya dışında enerji kaynağı bulma konusunda ilerleme kaydetti.

Mayıs ayına göre ihracat %4,5 artışla 134,3 milyar euro (137 milyar dolar) oldu. Bu, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri görülen büyük artış. İhracat bir önceki yılın aynı ayına göre de %18 yükseldi.

İthalat ise takvim ve mevsimsellikten arındırılmış olarak %0,2 ile ufak bir artış yaşadı ancak son dört aydır enerji fiyatlarındaki büyük artışın yansımasıyla, bir önceki yıla göre yaklaşık %28 büyüdü.

Almanya Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor ancak son 15 yıldır Rusya’dan gelen iki boru hattı inşaatına bel bağladığı için alternatif doğal gaz ithalat altyapısının olmamasından dolayı başarılı olma kabiliyeti sınırlı.

Rusya’dan ithalatı, fiyat etkilerinden dolayı gerçekte ay bazında %4,8 artarak 3,5 milyar euro’ya yükseldi. Bu da Avrupa’nın enerji alımının, Rus hükümetini finanse etmek için ne kadar önemli olduğunu gösteren rahatsız edici bir hatırlatıcı. Bununla birlikte ABD ve İngiltere’den olan ithalatı yaklaşık %15 ve %6,6 artış gösterdi.

İthalat cephesindeki rakamlar, Çin’deki karantina kısıtlamalarının etkisini göstermeye devam etti. Çin’den ithalatı Mayıs ayına göre %3,9 düştü.

Bununla birlikte Ukrayna’daki savaş, Alman ekonomisine gölge düşürmeye devam ediyor. Ticaret rakamlarının son tespit tarihinden bu yana Rusya, gaz sevkiyatını tek taraflı olarak normal seviyenin %20’sine düşürerek bu kış her şeyden önce endüstriyel kullanıcılara zarar verecek şekilde kademeli dağıtım riskini artırdı. Öte yandan Çarşamba günü Commerzbank (ETR:CBKG), Rusya pek çok kişinin beklediği gibi gaz akışını tamamen keserse ciddi bir durgunluk olacağı konusunda uyarırken BMW (ETR:BMWG), bu yıl teslimatların 2021 seviyelerine göre düşeceğini öngördü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti ile ABD-Çin arasındaki gerilimlerin artmasından dolayı dünya ekonomisiyle ilgili daha genel endişelerin etkisi olsa da verilerin ardından euro dolar karşısında yaklaşık yarım sent kaybetti. Almanya’nın cari fazlası, euro için her zaman önemli bir destek oldu ancak ülkenin enerji harcamalarındaki artış, bu fazlayı ciddi oranda eritti. 6,4 milyar euro’luk mal ticareti fazlası, bir yıl öncesine göre yarıdan fazla düşüş gösterdi.