Binance’deki Bu Altcoin Hacklendi: Fiyatı Aniden Çakıldı!

Yine bir merkezi olmayan finans (DeFi) protokolünün altcoin projesi, hacklendi. Bu sefer hack kurbanı olan protokol, popüler altcoin Polkadot’un ekosisteminde yer alan Acala oldu. İşte detaylar…

Acala tehdit altında: AUSD en düşük noktasına düştü

Polkadot’un aUSD ekosistemine ev sahipliği yapan merkezi olmayan finans ağı, resmi Twitter hesabından hack’i duyurdu. Paylaşımı aracılığıyla ağdaki “yapılandırma sorunlarının” artmasının ardından operasyonların durdurulduğunu açıkladı. Tweet, o zamandan beri platformun kullanıcılarını panik içinde bıraktı. Paylaşımda, aşağıdaki ifadeler yer alıyor:

AUSD’yi etkileyen Honzon protokolünde bir yapılandırma sorunu fark ettik. Sorunu araştırıp hafifletirken Acala’daki operasyonları duraklatmak için acil bir oylamadan geçiyoruz. Normal ağ operasyonlarına döndüğümüzde geri bildirimde bulunacağız.

Ağa erişim sağladıktan sonra, bilgisayar korsanlarının 1,2 milyar aUSD’nin üzerinde coin çaldığı görülmekte. Bu, varlığın anında yüzde 70 oranında düşmesine neden oldu. Bu yazının yayınlandığı tarihte, piyasa hissiyatı düşüş eğiliminde. Bu nedenle, aUSD de hala kayıpları besliyor. Gerileme, aUSD’nin 30 Haziran’dan bu yana ilk kez 1,03 dolara yükselmesinden kısa bir süre sonra geldi. Varlık o zamandan beri 0,009 dolara düştü. Sorun çözülene kadar, varlık ve platformu için sırada ne olduğunu söylemek mümkün değil.

Pin

Altcoin projesinin ekosistemdeki görevi ne idi?

Polkadot ekosistemi yerel stablecoin’i olan aUSD, merkeziyetsizdir. Çok teminatlı, kripto destekli bir stablecoin’dir. Şubat 2022’de piyasaya sürülen bir USD, Teminatlı Borç Pozisyonları (CDP’ler) sistemi aracılığıyla basıldı. Stablecoin, USD değerine sabitlenmiştir. Böylece 1 aUSD’yi 1 dolara eşit hale getiriyorlar.

Pin

Hackler yakın zamanda sona ermeyecek gibi duruyor

Acala’da olduğu gibi, bu yıl diğer birçok DeFi protokolü de saldırıya uğradı. Ağustos ayının başlarında Curve Finance, hacker’ların saldırısına uğradı. Daha sonra protokolünün yaklaşık 570.000 dolar kaybettiği ortaya çıktı. Benzer şekilde, Mart ayında, başka bir DeFi kredi protokolü Fortress, bilgisayar korsanları ağa saldırdığını açıkladı. Ardından, 3 milyon doların çalındığını ortaya çıkardı.

Bazı platformlar ise hack’leri dolandırıcılığa bir bahane olarak sunmakta. Kriptokoin.com olarak yarım saat önce de bildirdiğimiz gibi, Brezilya merkezli BlueBenx platformu, 32 milyon dolarlık saldırıya uğradığını iddia etti. Bu nedenle para çekme işlemlerini askıya aldı. Fakat birçok kullanıcı, bunun bir aldatmaca olduğunu, borsanın kullanıcı fonlarını çaldığını öne sürüyor.

Pin

Hack’ler, halihazırda incelenen platformlar için bir “aksilik” olarak görülmekte. Ancak, geçen yılki hack’e kıyasla hiçbir şey değiller. 2021’de 12’den fazla DeFi platformu saldırıya uğradı. Bu da toplamda 11 milyar doların üzerinde toplu kayıpla sonuçlandı. Her saldırıdan sonra, ağların, güvenliği sıkılaştırmaya olan bağlılıkları ortaya çıkıyor. Ancak uzun vadede hacklerin sonlanacağına dair bir garanti yok.