Avrupa Birliği, MiCA yasalarında kripto düzenleyici kurallarını kendi piyasalarına getirmek için aktif olarak çalışıyor. En son rapora göre, AB ayrıca Non Fungible Token’leri (NFT) yasa kapsamına almayı planlıyor. Bazı piyasa uzmanları, bunun NFT alanındaki yeniliği boğabileceğin, söylüyor. Ayrıca, bu altcoin sektörünün istenmeyen gözetimine yol açabileceğini kaydediyor.
Bu altcoin sektörü MiCA kapsamına mı giriyor?
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere NFT’ler geçen yıl kripto alanında son derece popüler hale geldi. Bunlar, benzersiz şeyleri temsil eden ve varlıkların dijital sahipliğini sağlayan Blockchain tabanlı dijital tokenler. Bunlardan önde gelen bazıları ApeCoin, Decentraland, Tezos, Sandbox ve STEPN. Bu hafta bir AB yetkilisi, NFT’lerin yeni kripto kurallarının bir parçası olacağını söyledi.
Bununla birlikte, önceki görüşmelerde katılımcılar, yenilikçi tokenlerin sahipliğinin MiCA dışında tutulmasını önerdi. MiCA ile ilgili olarak, AB, NFT’lerin nasıl ele alınacağı konusunda Haziran 2022’nin sonuna kadar siyasi bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, yasanın ana yönlerini çözdü. Bununla birlikte, henüz bu durum için mevcut bir metin yok.
Resmi beyanların son taslağına göre, yasa, başka bir tür kripto varlığı oluşturmadıkça, NFT’leri muaf tutuyor. Avrupa Komisyonu’ndan Peter Kerstens, AB düzenleyicilerinin “NFT’nin ne olduğu konusunda çok dar bir görüşe sahip olduğunu” söyledi. Ayrıca, birkaç varlığın MiCA yasalarından muafiyetten yararlanabileceğini ima etti. Konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
Bir token, bir koleksiyon veya seri olarak verilirse, NFT olarak kabul edilmez. İhraççı bunu bir NFT olarak adlandırsa ve bu serideki her bir token benzersiz olsa bile bu durum geçerli.
MiCA yasaları NFT’ler için geçerli olursa ne olur?
MiCA’nın NFT’lere uygulanması, bu altcoin sektörü için çok daha fazla şeyi değiştirecek. Ayrıca NFT yayıncıları muhtemelen protokolün ayrıntılarını açıklayan bir teknik inceleme yayınlamak zorunda kalacak. Ayrıca NFT’lerin gelecekteki değeri hakkında tuhaf sözler veremezler. Kerstens daha önce her NFT için bir teknik incelemeye sahip olmanın kesinlikle ‘aptalca’ olacağını söylemişti. Ayrıca, OpenSea gibi NFT pazaryerlerinin de yeni ortaya çıkan endüstrideki yeniliği engelleyebilecek düzenleyici yetkilendirme araması gerekecek.
AB ulusal hükümetlerinden bazıları, MiCA kapsamında NFT’lerin dahil edilmesinin, yasa tasarısının haksız bir şekilde gözden kaçırılması olacağını düşünüyor. Çünkü, tasarı, öncelikle ICO’lardaki ve stablecoin’lerdeki yatırımcıları korumayı amaçlıyor. Bununla birlikte, Avrupa Parlamentosu’ndan milletvekilleri, NFT’lerin, wash trading gibi menkul kıymetler tarzı manipülasyona daha yatkın olduğuna inanıyor.
Endişeye dönüşen bir diğer büyük sektör de kripto kredisi ve staking piyasası. Diğer birçok ekonomi, NFT piyasasının nasıl geliştiğini yakından inceliyor. İlginç bir şekilde, kripto karşıtı Çin, piyasayı standartlaştırmaya çalışıyor. Ancak, NFT’lere ilgi gösteriyor.