EtherZero Nedir? ETZ Ne İşe Yarar?

ETZ, Ethereum Hard fork’u ile ortaya çıkman bir ağ olarak tanımlanmaktadır. Kurucusu Gary Luo, BeFree olarak da tanınmaktadır. Bu makalemizde Kriptokoin.com olarak “EtherZero nedir?” sorusuna yanıt vereceğiz. Bunlara ek olarak proje hakkında merak edilen tüm konulara değineceğiz.

EtherZero nedir? ETZ ne işe yarar?

EtherZero’nun ortaya çıkış nedeni ETH ile aynıdır. Yeni nesil akıllı sözleşme platformu yaratarak merkezsiz uygulama geliştirici ve kullanıcılarına daha iyi deneyim imkanları sunabilmektir. ETZ internet sitesindeki çıkış nedenlerini kısaca bu şekilde özetliyor. Aynı zamanda projenin arkasında profesyonel bir ekiple çalışıldığı da belirtilmektedir. ETZ geliştiricileri, EtherZero’nun ETH’den birkaç açıdan ayrıldığını belirtmektedir. ETZ ekibi blok oluşturma süresini 1-2 saniyeye düşürüp işlem ücretlerinde de indirime gitti. Bununla birlikte “anında ödeme” ismi verilen bir özelliği ağınlarına eklediler. Anında ödeme sayesinde GAS ücretleri ve bekleme süreleri ortadan kalktı. Bu sayede ise ETZ ödeme sistemi olarak kullanılması adına önemli bir adım oldu. Ölçeklendirme konusunda da geliştiricileri oldukça iddialı: Ağın saniyede 10 bin işlem yapabileceğini iddia ediyorlar. Henüz pratikte bu sayılara erişilmese de bu potansiyelin ağda mevcut olduğuna inanılmaktadır.

EtherZero nedir? Proje gelişimi nasıl?

ETZ platformu ETC kadar kadar bilindik olmasa da oldukça değişik bir projedir. Proje başlangıçta oldukça büyük ilgi topladı. Bununla birlikte tartışmaları da beraberinde getirdi. Sebebi ise geliştiricilerinin elinde büyük miktarda ETZ bulunuyor olmasıydı. Ancak EtherZero geliştiricileri zaman içerisinde geliştirmelerine devam edip düzenli bir gelişim kaydetmeyi başardı. Ethereum ana ağından Ocak 2018’de çatallanan EtherZero özellikle kendi ağı üzerinde geliştirmeler yapmayı sürdürdü. Tüm eleştiri ve şüphelere rağmen gelişim hızlarını giderek artırdılar. Bunun birlikte bu süreçte ETZ bazı borsalarda listelenerek ETZ topluluklarını büyüttüler.

ETZ özellikleri neler?

ETH’ye kıyasla ETZ akıllı sözleşme geliştirmelerine değişik bir açıdan bakıyor. Bu farklı yaklaşımı 0 işlem ücreti ve madenciliğin ortadan kaldırmasını da içermektedir. Aynı zamanda ETZ özelliklerini iki katmanlı ağ ve Masternode’ların çalışma şeklinden almaktadır. Gelişimi tamamlayıp ve Blok zincirini ileriye taşıyabilmek için yeni bir konsensüs mekanizması yaratıldı. Bu konsensüse Masternode Proof of Stake (MPoS) ismi verildi. MpoS’un birkaç özelliğini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • ETZ ağında Masternode olmak için 20.000 ETZ gerekmektedir.
  • Her 10 dakikada bir 21 yeni node rastgele olacak bir şekilde seçilmektedir. Aynı zamanda blok üretimini üstlenir.
  • Aynı süreçte herhangi bir rastgele seçilen 21 node seçici komiteyi oluşturur. Bu komite üyeleri blokların tekrarlanmasını önler. Diğer PoS çeşitlerine göre ise bu sistem ağın giderek merkezi olmasını önler. Diğer PoS konsensüslerinin de büyük açıkları kapanır. Ayrıca ölçeklendirme konusunda da PoW madencilere göre oldukça iyi sonuçlar alır.

ETZ nasıl satın alınır?

ETZ ile işlem yapılan en büyük borsalar; Hotbit ve ZB’dir. Coin satın almak için ise aşağıdaki adımlar izlenebilir: Öncelikle ilk adım olarak seçtiğiniz ETZ listeleyen borsanın web/mobil uygulamasına erişim sağlayın. Hesap açma adımlarını tamamlayın. Daha sonra kimlik doğrulama ve onay sürecini tamamlayın. Diğer adım olan para yatırma adımlarını takip edin. Son adım olarak ise istediğiniz bakiye tutarınca ETZ seçin ve alım emri oluşturun. Güvenilir hesaplarınızda saklayın.