Fiyat İstikrarı Komitesi, girdi maliyetlerini değerlendirmek üzere bugün toplanıyor

Investing.com – Fiyat İstikrarı Komitesi, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati liderliğinde toplanacak. Toplantıda komitenin tarım ve gıda maliyetlerdeki son durumu değerlendirmesi bekleniyor.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre üretici enflasyonu Temmuz’da aylık %5,17 oranında artış gösterdi ve son bir yılda %144,61 oranında rekor artış yaşadı. Üretici enflasyonundaki en büyük maliyet enerji grubunda. Son bir yılda elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme grubunda %441,75, ham petrol ve doğal gazda %272,91, kok ve rafine petrol ürünlerinde %243,42 oranında artış yaşandı.

Enflasyon 24 yılın zirvesinde

Üretici enflasyonundaki yükseliş devam ederken tüketici enflasyonu yıllık %79,60’a çıkarak son 24 yılın en yüksek seviyesini gördü. Son aydaki fiyat artışında en büyük pay sağlık grubunda olurken yıllık bazda en çok fiyat artışı %119 ile ulaştırmada görüldü.

Tarımsal ve sanayi ürünlerindeki güncel durumun görüşüleceği toplantı bugün 19.00’da başlayacak.

Bir önceki toplantı 20 Temmuz’da yapılmıştı

Komite, Temmuz’da yapılan 5. toplantıda güncel enflasyon gelişmelerini mercek altına aldı. Küresel düzeyde enflasyonist baskılar ile gıda ve enerji arz güvenliğine ilişkin endişelerin yoğunlaştığı bu dönemde emtia fiyatlarının seyri değerlendirildi.

Fiyat İstikrar Komitesi’nin amaç ve görevleri nelerdir?

Fiyat İstikrarı Komitesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla 30 Haziran 2021’de kuruldu.

Fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek gerekli aksiyonu almak ve alınan kararların ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamak da görev tanımı içinde yer alıyor. Özellikle fahiş fiyat artışına karşı piyasaların kontrol edildiği bu süreçte cezai yaptırımlar da artırıldı.

Komitede kimler yer alıyor?

Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanından oluyor. Bu ana kadroya ek olarak gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcileri de toplantılarda yer alabiliyor.

Yazar: Necdet Erginsoy